Biografie

Studies & Werk

Bert Gabriëls studeerde rechten (master) en filosofie (bachelor) te Leuven. Hij was als student cultuurpraeses bij het VRG en actief bij Amnesty International en Oxfam Wereldwinkel. Van 1999 tot 2010 werkte Bert als jurist voor de Dienst Vreemdelingenzaken Antwerpen en coördineerde hij de Cel Regularisaties in het kader van de algemene regularisatie in het jaar 2000. Daarna werkte hij voor de Dienst Integratie Antwerpen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, advocatenkantoor Verstrepen & Chabot en voor het Vlaams Minderhedencentrum. Hij schreef artikels over de verblijfswetgeving voor de Administratieve Wijzer Vreemdelingenrecht van Kluwer, en publiceerde in het najaar van 2009 in de reeks Wet en Duiding van Larcier een overzichtswerk, waarin de nieuwe verblijfswet voorzien wordt van een uitgebreide commentaar. In 2013 verscheen een herziene druk. Bert was ook voogd van een tiental niet begeleide minderjarige vreemdelingen.

Theater

Bert Gabriëls speelde als tiener amateurtoneel bij de vereniging Sienjaal in Steenhuffel, en tijdens de studiejaren in Leuven bij het project Hek van Dam (Macbeth, Onirium) en bij de eigen groep Cie De Hitte. Hij schreef drie theaterteksten voor Cie De Hitte (“De Leedlozen”, “Het Complex Höfund” en “Het stuk Oh”) en één voor Poos Plastiek (“Prinses de Tweede”). Voor cineast Julien Vrebos schreef hij mee aan de dialogen voor de Vlaamse film "Le Bal Masqué".

Na de studies rechten studeerde hij docent regie aan de Toneelacademie Maastricht. “Het stuk Oh”, zijn afstudeerproject, was een coproductie met de Zwarte Komedie te Antwerpen. Na de Toneelacademie stichtte hij met andere afgestudeerden het Maastrichts gezelschap 101punt, waarbij hij als acteur, regisseur en schrijver meewerkte aan de voorstellingen “Grand Prix” (Maastricht), “De Parade” (Breda) en “De Drang” (reizende voorstelling doorheen de provincie Limburg). Het gezelschap kreeg vervolgens subsidies en speelde van 2001 tot en met 2004 de voorstellingen “De Drang”, “Leatherface”, “Imago” en “Judith” in Maastricht. Deze voorstellingen toerden daarna in Nederlands Limburg en speelden ook in Amsterdam, Antwerpen en Gent. In 2006 regisseerde hij de voorstelling “Illegal Beauty”, een project voor mensen zonder papieren. Als dramaturg werkte hij mee aan de onderzoeksgroep "Theatraliteit en Openbaarheid" van de universiteit Utrecht en de Toneelacademie Maastricht, en schreef hij in het gelijknamige boek een artikel over de cabareteske speelstijl van het theatergezelschap Dood Paard.

Bert acteerde in een aantal kortfilms, waaronder "Puree met bloemkool" van Sanne Rouma, en in de langspeelfilm Todeloo, een thriller-parodie van Johan Vandewoestijne aka James Desert.

 

 

Stand up Comedy

In februari 2004 begon Bert met een comedy act op het open podium in de engelenbak in Amsterdam. Twee maanden later stond hij in de finale van het AKF Stand-up concours. In mei 2004 won hij in Vlaanderen de 123comedy Award voor beginnend talent en in juni 2004 won hij de Radio2 humorprijs, wat hem de column 'Frans kaftjens' opleverde voor het programma Memo. Twee jaar lang sloot Frans kaftjens elke vrijdag het programma af.

Eind 2004 haalde Bert de finale van de Culture Comedy Award. In 2005 stond hij in de finale van het Deltion Cabaret festival, en in 2006 won hij de Knock Out Comedy award te Amsterdam. Hij bundelde het beste uit de eerste jaren stand-up in een avondvullende show, “Gestorven Onzin” (2006-2008). Met zijn tweede show “PECH” (2009-2011) trakteerde hij het publiek op lading grappen met een powerpoint-presentatie, en in de derde show, “Druk Druk Druk” (2012-2014) combineerde hij de stand-up met het bouwen van een decor van kartonnen dozen. Deze shows werden opgenomen en uitgezonden op Canvas, en zijn beschikbaar op DVD (zie webshop).

Sinds maart 2013 speelt Bert doorlopend ook de schoolvoorstelling “Shut Your Face Book”, een comedy show voor leerlingen van de tweede en derde graad, waarin hij komische tips geeft over het gebruik van de sociale media. Bij de show hoort ook een lespakket.

In maart 2014 ging de eerste show voor Nederland in première, “Zonde van Uw Avond” (2014-2015), een show over het verschil tussen Belgen en Nederlanders, met daarin de hoogtepunten uit de vorige Belgische shows.

November 2014 startte de tour van de nieuwste show, "Van Mij Mag Het", waarin Bert een kritisch en hilarisch antwoord wil geven op alle regeltjes, en ook op het overloos gezeur daarover. Deze show speelt in België en Nederland, tot eind 2016.

In november 2017 gaat alweer zijn vijde avondvullende schow "Gelukzoeker" in première. Waarin Bert de vraag stelt of het mogelijk is gelukkig te worden in deze wereld. En we kunnen als verklappen dat dat zeker zo is.

 

 

TV

Bert Gabriëls is als comedian een vaak gevraagde gast in verschillende TV programma's.
In 2005 werden opnames gemaakt van zijn comedy act voor het TV1 programma De Bovenste Plank, en schreef en speelde Bert ook een sketch met Urbanus voor het programma "In de Ban van Urbanus". In 2006 volgde een optreden voor het Canvas programma Comedy Casino, reeks II, en nadien ook in de reeksen III en IV. In de vijfde reeks van dit programma was hij de presentator (2010). Ook gaf hij commentaar op de actualiteit in het programma SPAM (2008)

In januari 2009 presenteerde hij samen met Henk Rijckaert een eigen Canvas-programma, Zonde van de Zendtijd. Van dit programma werden drie reeksen gemaakt. De tweede reeks haalde in 2010 even het hoogste kijkcijfer sinds 10 jaar op Canvas. De derde reeks werd uitgezonden op Canvas en op VRPO, NED3. Uit alle afleveringen werden fragmenten getoond in het populaire programma De Wereld Draait Door.

Verder was Bert te gast in Mag ik U Kussen, Scheire en de Schepping, Reyers Laat, De premiejagers, De Laatste Show, De Klas Van Frieda, De Laatste Groet, Zot van Vlaanderen, de Verkiezingsshow, het Sportgala, Lang Leve, Het jaaroverzicht Live, Villa Vanthilt en Hotel M.
In Nederland verscheen hij bij Woensdag GehaktdagDe Wereld Draait Door en Studio Max Live.

In 2015 kon Bert nog een keertje de toga aantrekken voor het programma Advocaat van de Duivel (2BE), waar hij tegenover William Boeva en Guga Baul kwam te staan, en is hij één van de comedians in het Nederlandse programma Padoem Patsss (NPO3)

En nog in 2015 ging Bert voor het programma Terug naar Eigen Land met een aantal bekende vlamingen naar Irak om de route te volgen die vluchtelingen afleggen op weg naar Europa. Naar aanleiding van die ervaring maakt hij de show Op Drift, een schoolvoorstelling over het vluchtelingenbeleid.

Vanaf septemer 2017 kunnen we bert ook aan het werk zien in Absurdistan (Q2), waarin hij samen met Thomas Smith en Jeron Dewulf oplossingen zoekt voor persoonslijke problemen van hun centrale gast.

Eindejaars

Vanaf 2019 speelt Bert de eindejaarsconférence, waarvan compilaties uitgezonden worden op Radio1 en op de regionale zenders, en die integraal te zien is op Streamz. Er was ook elke maand een eindemaandsconférence gepland, maar die kon sinds maart 2020 niet meer doorgaan vanwege de corona maatregelen. Er is voor dit najaar en voorjaar 2021 een speellijst van de #Eindejaars2, maar het is nog even afwachten wat er kan doorgaan met de corona. Hier vind je alvast de speeldata: https://www.bertgabriels.be/show/eindejaars-2020