Biografie

Bert Gabriëls studeerde rechten en filosofie te Leuven. Na zijn studies ging hij aan de slag bij o.a. Dienst Vreemdelingenzaken en Integratie Antwerpen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Vlaams Minderhedencentrum en advocatenkantoor Verstrepen & Chabot. Sinds 2021 werkt Bert als jurist op het Kabinet voor Asiel en Migratie, eerst onder de vleugels van Sammy Mahdi en vervolgens Nicole de Moor.

Hij schreef artikels over de verblijfswetgeving voor de Administratieve Wijzer Vreemdelingenrecht van Kluwer, en publiceerde in het najaar van 2009 in de reeks Wet en Duiding van Larcier een overzichtswerk, waarin de nieuwe verblijfswet voorzien wordt van een uitgebreide commentaar. In 2013 verscheen een herziene druk. Bert was ook voogd van een tiental niet begeleide minderjarige vreemdelingen.

THEATER

Bert Gabriëls speelde als tiener amateurtoneel bij de vereniging Sienjaal in Steenhuffel, en tijdens de studiejaren in Leuven bij het project Hek van Dam (Macbeth, Onirium) en bij de eigen groep Cie De Hitte. Hij schreef drie theaterteksten voor Cie De Hitte (“De Leedlozen”, “Het Complex Höfund” en “Het stuk Oh”) en één voor Poos Plastiek (“Prinses de Tweede”). Voor cineast Julien Vrebos schreef hij mee aan de dialogen voor de Vlaamse film "Le Bal Masqué".

Na de studies rechten studeerde hij docent regie aan de Toneelacademie Maastricht. “Het stuk Oh”, zijn afstudeerproject, was een coproductie met de Zwarte Komedie te Antwerpen. Na de Toneelacademie stichtte hij met andere afgestudeerden het Maastrichts gezelschap 101punt, waarbij hij als acteur, regisseur en schrijver meewerkte aan de voorstellingen. In 2006 regisseerde hij de voorstelling “Illegal Beauty”, een project voor mensen zonder papieren. Als dramaturg werkte hij mee aan de onderzoeksgroep "Theatraliteit en Openbaarheid" van de universiteit Utrecht en de Toneelacademie Maastricht, en schreef hij in het gelijknamige boek een artikel over de cabareteske speelstijl van het theatergezelschap Dood Paard.

Bert acteerde in een aantal kortfilms, waaronder "Puree met bloemkool" van Sanne Rouma, en in de langspeelfilm Todeloo, een thriller-parodie van Johan Vandewoestijne aka James Desert. 

STAND UP COMEDY

In februari 2004 begon Bert met een comedy act op het open podium in de engelenbak in Amsterdam. Twee maanden later stond hij in de finale van het AKF Stand-up concours. In mei 2004 won hij in Vlaanderen de 123comedy Award voor beginnend talent en in juni 2004 won hij de Radio2 humorprijs, wat hem de column 'Frans kaftjens' opleverde voor het programma Memo. Twee jaar lang sloot Frans kaftjens elke vrijdag het programma af. Eind 2004 haalde Bert de finale van de Culture Comedy Award. In 2005 stond hij in de finale van het Deltion Cabaret festival, en in 2006 won hij de Knock Out Comedy award te Amsterdam. 

Bert gaat de moeilijke thema’s van vandaag niet uit de weg, maar bekijkt ze met een open geest; klimaat, social media, duurzaamheid, het drukke werkleven, internationale communicatie, digitalisatie… Bert raakt gevoelige snaren, maar reikt ook oplossingen waar iederéén blij van wordt.

Als stand up comedian maakt hij zijn eerste volavond show in 2006 en ondertussen heeft hij er al vijf gemaakt. Naast zijn avondshows maakte hij ook “Shut Your Facebook”, een comedyshow voor tieners over het gebruik van sociale media. Vanaf januari 2025 is Bert opnieuw op tournee met zijn nieuwe zaalshow "Live vanuit de Wetstraat". 

TV

Bert Gabriëls is als comedian een vaak gevraagde gast in verschillende TV programma's. 

Verder was Bert te gast in Mag ik U Kussen, Scheire en de Schepping, Reyers Laat, De premiejagers, De Laatste Show, De Klas Van Frieda, De Laatste Groet, Zot van Vlaanderen, de Verkiezingsshow, het Sportgala, Lang Leve, Het jaaroverzicht Live, Villa Vanthilt en Hotel M.